Saturday, August 14, 2010

Masak Asam Pedas Tenggiri

1/2 ekor ikan tenggiri(potong nipis n grg separuh msk)
2 cwn cili kering(mesin)
1 ulas bwg besar (mesin)
3 ulas bwg putih (mesin)
2 inci lengkuas (mesin)
sedikit belacan
minyak masak 4sudu besar
4 helai daun limau purut
3 kuntum bunga kantan

1.panaskan mnyk.lepas tu,tumis semua bhn2 mesin.
2.bila bhn tumis dah naik minyak,masukkan air dlm 2 1/2 cawan.
3.selepas itu masukkan pula bendi,terung n tomato(ptg 6)
4.masukkan pula garam secukup rasa.
5.lastly masukkan ikan yg dah digoreng tadi,daun limau purut n bunga kantan.
6.dah masak,bolehla mkn dgn nasi putih or roti putih.

p/s:klu ada lebih kuah tu,ptg boleh wat cekodok n cicah dgn kuah asam tadi.nyami2,sedapnya.klu nak sedap lagi,bhn 2 yg dimesin tadi seeloknya ditumbuk dgn batu lesung.selain sedap,tu dikira senaman ringan.hehehehehe.

No comments:

Post a Comment